Dialectnieuws

Het mooiste Gællemuniger woord

Aan de oproep om ‘het mooiste Gællemuniger woord’ in te leveren is massaal gehoor gegeven. Meer dan 600 woorden werden ingestuurd. Daaruit heeft de Taelkrink een stembiljet samengesteld dat rond 6 september huis-aan-huis verspreid zal worden in Genemuiden.

Om het stembiljet te downloaden klik HIER.

Nadat alle dubbele woorden én de woorden die bij controle toch gewoon Nederlands bleken te zijn, waren verwijderd, bleven er toch honderden woorden over. Reden voor de Taelkrink om te besluiten bepaalde categorieën woorden apart te zetten, om er wellicht in een volgende editie van Eikoerei de mooiste uit te kiezen. Het gaat om de categorieën: a) Uitdrukkingen en zegswijzen B) Planten, bloemen en dieren en C) Scheldwoorden en benamingen (als iepekræssien, groaperd enz.). Deze woorden zult u nu dus niet op het stembiljet aantreffen.

Wat u wel aantreft is een lijst met ruim 120 prachtige Gællemuniger woorden die geen van allen in de dikke, driedelige Van Dale staan. Daartussen woorden die in het Nederlands maar moeilijk te omschrijven zijn. Wat betekent het bijvoorbeeld wanneer een jurk ‘bruselijk’ is? En zit u wel eens te ‘tonnekn’, of te ‘vondern’, ligt u wel eens te ‘kraenewaekn’, of te ‘baeloorn’ of bent u wel eens ‘kuum’, of ‘bluisterig’, of ‘veralderierd’? Al deze woorden (mét de betekenis) en vele andere vind u op het stembiljet.

De stembiljetten worden rond het weekend van 6 september huis-aan-huis verspreid in Genemuiden en is te downloaden op deze site door hier te klikken. Elke Gællemuniger mag op de lijst max. 3 woorden aankruisen die hij/zij het mooist vindt. De stembiljetten kunnen tot en met zaterdag 13 september worden ingeleverd op Stuivenbergstraat 5. Ook mogen de gekozen woorden worden gemaild naar j.bakker-rietman@zonnet.nl.

Uit de woorden met de meeste stemmen wordt dan tijdens de streektaalavond ‘Kiekn wat aa’j zaegn’ uiteindelijk het allermooiste Gællemuniger woord gekozen. Deze avond vindt plaats op vrijdag 19 september in het Hervormd Centrum.

 

Museum
SVOG