Expositie ‘demping Veergat en Drecht 1959’

In het Historisch Centrum Genemuiden is vanaf vrijdag 13 september jl. een expositie te zien over de demping van het Veergat en de Drecht. Deze voor Genemuiden ingrijpende gebeurtenissen zijn in beeld gebracht met foto’s, schilderijen, filmbeelden maar ook een mooie door Co Mateboer gemaakte maquette. (De expositie staat tm DV februari 2020)

Sijm van Lente stelde dat het tegenwoordig niet meer is voor te stellen dat het Havenplein en de Drecht vroeger water is geweest. Robert Pleijsier vroeg zich af: Wie had er nu gelijk, de mensen uit 1959 of die uit 2019? Wat zouden we nu gedaan hebben: dempen of niet? Zeker is dat de Drecht een open riool was. Een bron van ziektes. Historisch gezien is het dempen een vergissing. Commercieel een voordeel, en hygiënisch een must.

In 1959 zijn de Drecht en het Veergat gedempt. De plaatselijke bedrijven voeren er wel bij. Aannemer Karst Beens voerde het werk uit. Toch waren er toen ook tegenstanders, die het jammer vonden van het oude en vertrouwde. Inmiddels wint nostalgie terrein: een deel van het verleden is terug in Genemuiden: Het turfschip de Vijf Gebroeders, er is weer een soort van brug…. Het water terugbrengen zal echter niet meer gaan.

Speciaal voor de expositie hebben een aantal amateurschilders schilderijen gemaakt. Er zijn in totaal 9 doeken aangeleverd en deze zijn door schilder Marinus Burgmeijer beoordeeld. De schilderijen zijn allemaal prachtig zo stelde Co Mateboer, maar toch is er een 1e prijs voor Johan Voorhorst. Magdalien van Dijk-Verwoerd kreeg de ereprijs. Ook een schilderij van Katrina Groen die op dit ogenblik exposeert in ’tOlde Staduus, oogstte veel bewondering.

De officiële opening bestond uit het onthullen van een door Co Mateboer gemaakt kunstwerk. Marinus Burgmeijer verrichte de handeling samen met Co Mateboer. Het kunstwerk symboliseert ‘plekken van plezier’ (het thema van Open Monumentendag) in Genemuiden.

Na afloop was er nog een korte film met oude beelden van voor, tijdens en na de demping.

Tekst en foto’s mede met dank aan Klaas Noordstra, www.Gaellemuun.nl