Historisch Centrum Genemuiden

We bestaan 40 jaar en vieren het met herinnering uit 1645!

De Stichting Vrienden van Oud Genemuiden bestaat dit jaar veertig jaar. Ter gelegenheid daarvan wordt momenteel een tentoonstelling voorbereid over het Stadsbestuur van Genemuiden door de eeuwen heen. Pronkstuk op deze expositie is wel de 370 jaar oude antieke raadstafel, met het wapen van Genemuiden erop.

De Stichting Vrienden van Oud Genemuiden viert haar jubileum met een aantal bijzondere activiteiten, verspreid over het hele jubileumseizoen 2015/2016. De eerste activiteit is de drie maanden durende expositie in het Historisch Centrum Genemuiden, rond de antieke raadstafel.

Het was al decennia lang de wens van de Stichting deze tafel voor een expositie naar Genemuiden te halen, maar tot nu toe liepen pogingen daartoe steeds op niets uit. De zware eikenhouten tafel is in 1645 vervaardigd in opdracht van het toenmalige stadsbestuur van Genemuiden en is eeuwenlang in gebruik geweest als raadstafel. Op wonderlijke wijze heeft de tafel ook de grote stadsbrand van 1868 overleefd.

Na 250 jaar (in 1895) wordt de tafel verkocht en bevindt hij zich meer dan vijftig jaar in particulier bezit. In 1938 wordt de tafel op een veiling aangekocht door het Rijksmuseum in Amsterdam, waar hij jarenlang tentoongesteld is geweest. De laatste jaren bevond de tafel zich in een depot van dit museum. Nu keert hij dus voor enige maanden terug naar zijn oorspronkelijke standplaats. Donderdag is de tafel in Genemuiden aangekomen; de expositie is vanaf zaterdag 5 september te bezoeken.

De tweede activiteit in het kader van het jubileum is de organisatie van ‘Tussen Prul en Pronk’, op 19 september tijdens Genemusiment. Tijdens deze activiteit, te vergelijken met het gewaardeerde tv-programma ‘Tussen kunst en Kitch’, komt de bekende taxateur Joseph Estié naar het Historisch Centrum Genemuiden. Iedereen met (mogelijk) waardevolle spullen kan dan langs komen in het HCG en de artikelen ter taxatie aan hem voorleggen. Estié geniet op dit vlak bekendheid door zijn bijdrages aan ‘Tussen Kunst en Kitch’. De taxatietijden worden nog nader bekendgemaakt.

Verder is er van september tot en met juni een Stadsdichter actief, die (natuurlijk in het Gællemunigers) gedichten schrijft over vermeldenswaardige gebeurtenissen in Genemuiden. Deze gedichten worden in de lokale media gepubliceerd.

 

Museum
SVOG