Dialectnieuws

Een succesvol ‘Veurleezn op Zolder’

Foto-winnaars-jeugd.JPG (meer foto’s klik hier)

Op de afgeladen volle zolderverdieping van het Tapijtmuseum vond vrijdag j.l. de jaarlijkse streektaalavond ‘Veurleezn op Zolder’ van de Gællemuniger Taelkrink plaats. Dit keer had de avond een speciaal tintje omdat ook de prijswinnaars van de verhalenwedstrijd ‘Veralderierd’ bekend werden gemaakt.

Voor de pauze lazen eerst vijf taelkrinkers een zelfgeschreven verhaal. Heel divers, maar merendeels wel met humor doorspekt wisten de Taelkrinkers daarmee de zaal meteen in een vrolijke stemming te brengen.

Daarna was het de beurt aan de drie winnaars van de scholierenwedstrijd: Anne-Wieke Heetebrij, Roelof Merkus en Naomi van der Stelt. De afgelopen maanden hebben Taelkrinkers de groepen 8 van de Genemuider basisscholen bezocht, verteld over het dialect en de leerlingen uitgenodigd ook een verhaaltje over ‘Veralderierd’ te schrijven, in het Gællemunigers natuurlijk. Met wat hulp van (groot)ouders kwamen er ruim 80 inzendingen binnen waarvan de drie winnaars nu hun verhaaltje lieten horen.

Na de pauze was het woord aan de jury van de volwassenenwedstrijd. De wedstrijd telde 14 inzendingen, volgens de jury allemaal van goede kwaliteit maar heel verschillend van genre, lengte en onderwerp. Als uiteindelijke winnaar kwam het verhaal ‘Veralderierd’ van Hennie Brouwer-Mateboer uit de bus, terwijl Wim Rietman en Peter Altena de tweede en derde plaats deelden. Helaas waren, om diverse redenen, alle drie de winnaars verhinderd aanwezig te zijn zodat hun verhalen door een plaatsvervanger werden voorgelezen.

Tenslotte was er nog het open podium, waarbij ook niet-leden van de Taelkrinbk gelegenheid kregen hun zelg-geschreven Gællemuniger verhalen voor te lezen. Een drietal mensen maakte hier nog gebruik van. De Gællemuniger Taelkrink kijkt hiermee terug op een zeer geslaagde dialectwedstijd en -voorleesavond.

Museum
SVOG