Over de historie van Genemuiden/Gællemuun

Stadswandelingen

Op 5 mei 2020 zouden we als Stichting Vrienden van Oud Genemuiden stadswandelingen verzorgen met het thema oorlog en bevrijding in Genemuiden. Het Coronavirus met de bijbehorende overheidsmaatregelen haalde daar echter een streep door. Als alternatief hebben Jannie Bakker, Co Mateboer en Robert Pleijsier van de Stichting samen met Erik Driessen en Pieter Polman van GenemuidenActueel.nl deze stadswandeling digitaal vastgelegd en is hij zodoende nu op afstand mee te wandelen! Veel kijkplezier. We hopen dat u op deze manier toch een indruk krijgt van de gebeurtenissen in Genemuiden in de periode 1940-1945.

De veerramp van 1922

Hieronder de 5-delige documentaire die de leden van Vrienden van Oud Genemuiden in 2022 gemaakt hebben ter ere van de herdenking van de Veerramp 100 jaar geleden.

De grote brand van Genemuiden (1882)

Stadsbranden vormen een belangrijk onderdeel van de tragische geschiedenis van Genemuiden. Na de allesverwoestende brand van 1868 volgde in 1882 opnieuw een periode van ellende. Uitgerekend het deel van Genemuiden dat in 1868 de dans ontsprong, was nu aan de beurt. De vlammenzee van zondag 6 augustus verwoestte dertig woningen en 21 hooibergen. Bijna vijftig gezinnen raakten dakloos.

Hart van de stad
Bovendien raakte Genemuiden het hart van de stad kwijt. De middeleeuwse Sint Nicolaaskerk was kansloos tegen het vuur. Brandweerkorpsen uit de regio konden niet voorkomen dat de toren om 4 uur ’s nachts, net na de laatste slag van de klok, met donderend geraas instortte. De muren van het gotische kerkgebouw bleven overeind staan, maar van de inventaris bleef weinig over. Onder meer het orgel uit het begin van de 19e eeuw ging verloren. De hervormde gemeente kerkte daarna een tijd in een noodkerk. Dat houten gebouw aan de Veerweg (de latere Westerkaai) bood plaats aan zevenhonderd kerkgangers. Ruim een jaar later konden ze al terecht in de nieuwe kerk.

3-d model
De Grote Kerk staat op de plek van de voorganger. Hoe de middeleeuwse kerk eruit zag, is nu te zien in het Historisch Centrum Genemuiden. “Onze vrijwilliger Robert Pleijsier tekende als middelbare scholier de aanzichten van de kerk na op basis van oude foto’s en tekeningen. HBO-student Willem Kloosterman heeft daarvan met moderne technieken een 3D-model getekend en Stefan Steenbergen van ModelMania in Hasselt werkte dat verder uit en printte het in 3D. De Genemuider kunstschilder Johan Voorhorst zorgde voor een kleurrijke en waarheidsgetrouwe afronding. Het is nu een zo goed mogelijk waarheidsgetrouwe weergave, voorzien van allerlei details die je soms niet eens met het blote oog op een oude foto terugziet”, vertelt voorzitter Sijm van Lente van het Historisch Centrum Genemuiden.
Dit museum is elke zaterdagmiddag open van 14.00 tot 17.00 uur. Kom het 3D model bekijken. Groepen zijn ook op afspraak welkom.

De demping van het veergat en de drecht (1959)

Berichten over historie:

  Schaalmodel brengt historie afgebrande kerk tot leven

  Schaalmodel brengt historie afgebrande kerk tot leven

  GENEMUIDEN – De laatste Genemuidenaar die de in 1882 afgebrande Sint Nicolaaskerk met eigen ogen…

  nov 17, 2023
  Kijk nu naar ‘Tuss’n Proal en Prul’

  Kijk nu naar ‘Tuss’n Proal en Prul’

  GENEMUIDEN – Het nieuwe programma ‘Tuss’n Proal en Prul’ van ‘De vrienden van oud Genemuiden’…

  apr 13, 2023
  WO2 Genemuiden

  De bevrijding van Genemuiden

  Genemuiden werd op 14 april 1945 bevrijd. Canadezen kwamen via Hasselt Genemuiden binnen. Lang bleven…

  apr 14, 2022
  avondopname

  Indrukwekkende avond over ‘een stad die reert…..’

  Presentatie van de Stadsbrand van 1868<style>.helplink, #main header .title .controls.share, #main header .title .controls.search {…

  mrt 10, 2018
  Mooie opening expositie ‘Geelmuiden aan de andere kant van de wereldbol’ en presentatie boek

  Mooie opening expositie ‘Geelmuiden aan de andere kant van de wereldbol’ en presentatie boek

  Vrijdagmiddag 15 september is in de Garfkamer naast de Grote Kerk het nieuwe boek ‘Heimwee…

  sep 16, 2017
  Concept Gemeentelijke monumentenlijst van Genemuiden!

  Concept Gemeentelijke monumentenlijst van Genemuiden!

  Op de gemeentelijke monumentenlijst komen mogelijk ruim veertig gebouwen of locaties in Genemuiden. Een historische…

  mrt 4, 2017
  Herdenking en onthulling monument pontramp 1922

  Herdenking en onthulling monument pontramp 1922

  Genemuiden heeft een blijvende herinnering aan wat Sijm van Lente ‘een onvoorstelbaar drama’ noemt. Elf…

  mrt 10, 2016
  Bovenstem

  Genemuider bovenstem Unesco erfgoed!

  Het psalmzingen met de bovenstem is erkend als immaterieel erfgoed. Het is een godsdienstige traditie…

  nov 23, 2013
  Museum
  SVOG