Genealogie | Stambomen en publicaties

Boek stamboom familie Blom uit Genemuiden

Boek_Blom

Boek in voorbereiding

De Hardenberger Jan Altena is al vanaf 2002 een verwoed verzamelaar van genealogische gegevens en daarbij het beschrijven van de levensloop van bepaalde personen uit het verleden. Al eerder kwam van zijn hand het boekje “Hendrikje Hofsink en haar voorouders”, waarin de stamboom van zijn schoonmoeder niet alleen is vastgelegd maar ook beschreven. Via de stamboom Bouwhuis kwam het bekende boekje “Bommen op Diffelen” tot stand, waarin de lotgevallen van Gerrit Jan Hekman en Derk Jan Plaggenmarsch, twee mannen die op 28 november 1944 door een bom om het leven kwamen, zijn beschreven. Van vaders kant wist hij de familie Altena uit Genemuiden terug te voeren tot Albert Wijnen uit Dalfsen, vastgelegd in twee boekjes “Herleefd Verleden, deel I en II”, aanwezig in de Oudheidkamer te Genemuiden. Nu is de stamboom van moeders kant aan de beurt. De stamboom is opgenomen in het boek “Genealogie Blom, Randwijk en Genemuiden”.

Inhoud

Het boek “Genealogie Blom” bevat in de stamboom ook fotomateriaal van familieleden in en buiten Genemuiden. Het grootste deel van het boek is een verzameling verhalen. Zo wordt de levensloop beschreven van Gerrit Blom, die vanuit Randwijk via Amsterdam uiteindelijk in Batavia werd begraven. Ook over zijn zoon Jan Willem Blom is een apart verhaal geschreven. Na zijn opvoeding bij zijn voogd in Meppel moest hij in militaire dienst en heeft hij gevochten op de Citadel te Antwerpen. Na zijn gevangenschap in Frankrijk en terugkeer in Meppel is hij als schippersknecht van boord gesprongen en in Genemuiden aan wal gekropen. Vanaf dat moment is de familie Blom een Geallemuniger aangelegenheid geworden. Zo zijn er verhalen over de Kruisstraat, de familiebijbel die de stadsbrand van 1868 heeft doorstaan, een rapport van dr. J. Bax over typhus in Genemuiden, en over baakster Fem Blom. Naast andere artikelen over Genemuiden, kan ook nog het verhaal over de familie Johannes Apperlo, de schoenmaker waar Jan Willem Blom als schoenmakersknecht in dienst kwam, worden genoemd.

Het boek zal na 1 maart 2013 via Boekhandel en Uitgeverij Heijink worden gepubliceerd (ISBN 9789461935175). Adres boekhandel Heijink, Voorstraat 32, 7772 AC Hardenberg, Telefoon: 0523 261 392. Een proefdruk van het boek ligt voor belangstellenden ter inzage in de Oudheidkamer te Genemuiden. Tot deze datum kan worden ingetekend via JanAltena@hetnet.nl. De prijs bedraagt € 19,00, exclusief verzendkosten.

Museum
SVOG