Beleef een bijzondere Koningsdag in het Historisch Centrum

GENEMUIDEN – Geef je Koningsdag een extra lokale dimensie en bezoek ’s middags het Historisch Centrum Genemuiden. Ontdek de roerige geschiedenis van Genemuiden, ontmoet andere plaatsgenoten en geniet van een kopje koffie of thee met wat lekkers erbij.

Het Historisch Centrum Genemuiden is een goede plek om mensen te ontmoeten. En tegelijkertijd de geschiedenis van de stad eens te bekijken. Achter elk voorwerp in het museum gaat een geschiedenis schuil. Soms een grote gebeurtenis, vaak een kleine anekdote. De vrijwilligers vertellen graag meer over voorwerpen of onderwerpen.

Bijvoorbeeld over het interieur van de stijlkamer. Die laat zien hoe Genemuidenaren aan het begin van de 20e eeuw woonden. Een diepe duik in de geschiedenis van Genemuiden nemen bezoekers in de ruimte naast de stijlkamer. Allerlei voorwerpen uit de historie vertellen daar het verhaal van Genemuiden. Van het roemruchte Blokhuis tot en houten klepper van de nachtwacht uit de 20e eeuw.

In het keukentje staat naast allerlei keukenspullen, een Genemuider mattenraam, waarop van biezen een rolmat gemaakt werd.

Meer weten over je eigen geschiedenis? Ontdek in de documentatieruimte de historie van je familie in de vele (foto)boeken, knipsels en stamboomgegevens.

Het vooroorlogse kruidenierswinkeltje laat zien hoe boodschappen doen eruit zag voor de komst van de grote supermarkten. De toonbank komt uit het oude winkeltje van Kaper aan de Westerkaai. Ook is hier veel gereedschap te zien onder andere wat Genemuidenaren gebruikten bij het snijden van biezen. Tenslotte kunnen bezoekers op de bovenverdieping alles zien over de klederdracht waarin Genemuidenaren vroeger liepen en een maquette die aangeeft welke delen bij de stadsbranden van 1868 en 1882 in vlammen zijn opgegaan. Op de bovenverdieping is ook een presentatie te zien van foto’s van ‘Toen en nu’.

Het Historisch Centrum Genemuiden is op Koningsdag open van 13.00 tot 17.00 uur.