Luiemotte Genenuiden
Nieuws

In Genemuiden begint mei met Luiemotte

GENEMUIDEN – De maand mei begint in Genemuiden pas echt als de Luiemottes door de straten trekken. Al sinds mensenheugenis maken jonge lawaaimakers de inwoners van Genemuiden wakker op 1 mei. Uiteraard voorzien van een bloemrijke Luiemotte. Stichting Vrienden van Oud-Genemuiden rekent ook dit jaar weer op een voortzetting van de oude traditie.

Na de coronajaren stond het traditionele lentefeest vorig jaar weer op de agenda. Twee groepjes jonge Genemuidenaren hadden een Luiemotte gemaakt. Met gebel en gezangen lieten ze Genemuiden ontwaken. Vroeger moet dat een oorverdovend geluid hebben opgeleverd. Toen trokken tientallen Luiemottes door de straten.

Ondanks dat die aantallen verleden tijd lijken, zijn er ook nu ongetwijfeld weer kinderen bezig met het maken van een Luiemotte. “We horen nog wel eens dat kinderen opzien tegen het werk, maar dat valt echt mee. ‘Maak het niet te ingewikkeld’, zeggen we altijd. Het gaat niet om het maken van een kunstwerk, maar om het voortzetten van onze traditie”, zegt voorzitter Sijm van Lente van de Stichting Vrienden van Oud-Genemuiden.

Het maken van een Luiemotte neemt dus geen dagen in beslag. De regels zijn eenvoudig: de basis vormt een ladder met daaroverheen een wit laken. Verder kan er voor de vorm wat gaas of een gebogen buis worden gebruikt. Maar het belangrijkste is de versiering. Omdat het om een lentefeest gaat, moet die voor een deel uit weidebloemen bestaan. Maar ook ander natuurlijk materiaal en een enkel lint of slinger zijn toegestaan. En vergeet niet om een klein kind of een pop mee te nemen! Rond de Luiemotte moeten vervolgens maximaal acht kinderen lopen.

Museum
SVOG