Historisch Centrum Genemuiden

Onthulling monument pontramp 1922

Op biddag (dit jaar op 9 maart) is het 94 jaar geleden dat in een vliegende storm de pont (met daarop veertien opvarenden) verging. Hoewel de pont nog maar een meter of tien van de wal verwijderd was, overleefden elf van de opvarenden de ramp niet; onder hen veerman Velthuis met zijn zoon en ook burgemeester Groote Balderaar ten Velde met zijn echtgenote.

Hoewel deze ramp grote indruk maakte op de bevolking en nog decennialang in de herinnering bleef hangen, is er nooit een gedenkteken voor deze ramp opgericht. Voor de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden is hun 40-jarig jubileum de aanleiding dit nu aan de bevolking aan te bieden. Gesteund door een aantal sponsors heeft zij de afgelopen maanden gewerkt aan de vervaardiging van een passend monument, dat nabij de pont aan het water zal worden geplaatst. Het gedenkteken zal worden voorzien van een informatiebordje met daarop de namen van de elf omgekomenen.

Op woensdag 9 maart (biddag) zal het monument aan de bevolking worden aangeboden en worden onthuld door wethouder (van onder andere verkeer en vervoer) dhr. Arie Speksnijder en de voorzitter van de Stichting dhr. Sijm van Lente. Tussen 14.00 en 14.15 uur zal zich een gezelschap van genodigden verzamelen bij de petroleumkelder. Deze groep zal zich vervolgens, begeleid door klokgelui, in een stille tocht te voet naar het Veer begeven en met de pont naar de overzijde varen. Ongeveer op de plaats waar de pont verging, zal de pont stil worden gelegd, de namen van de elf omgekomenen worden afgelezen en is er een minuut stilte. Ook zal er een bloemenkrans in het water worden geworpen.

Wanneer het gezelschap terug is bij het veerhoofd (rond 14.45 uur) zal tot de onthulling worden overgegaan. Tenslotte zal er nog een toelichting bij het monument worden gegeven over het ontwerp. Bij de onthulling van en de toelichting op het monument zijn belangstellenden welkom.

Vanaf zaterdag 12 maart 2016 is er in het Historisch Centrum Genemuiden, Hoek 27, een speciale exposite over de pont te bezichtigen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Museum
SVOG