Klederdracht

Prijsuitreiking voor de twee Luiemottes van 2017

 

Donderdag 11 mei was de prijsuitreiking voor alle deelnemers aan de Luiemotte viering dit jaar. Geen eerste of tweede prijs, maar allemaal de hoofdprijs! Alle kinderen kregen een mooie medaille.

Vroeger ging dat anders, zo vertelde Sijm van Lente. Luiemottes werden steeds groter, en steeds mooier, maar ook steeds moeilijker om te maken. Van Lente liet enkele oude foto’s en boekjes zien met afbeeldingen van Luiemottes uit het verleden.

De Luiemotte is al een oud feest. De herkomst is niet helemaal zeker. Het kan een lente feest van heidense afkomst zijn, maar het kan ook van katholieke afkomst zijn.

Zeker is dat de Luiemotte of luilak viering zoals die hier in Genemuiden word gehouden, nergens zo word gevierd. Sommige plaatsen houden een braderie of soms is het niet meer dan een kwajongensstreek.

Tegenwoordig mogen wij  ons gelukkig prijzen dat er een paar gezinnen in Genemuiden de traditie in eer houden. Vroeger zo wist van Lente van zijn oude moeder deed iedereen mee. Dat was vanzelfsprekend.

Nadat gezamenlijk een video van de Luiemotte is bekeken uit 2005 kregen de kinderen de medailles. Sommigen hadden er al een mooi aantal!

Tekst met dank aan Gaellemuun.nl

Voor een fotoverslag op Geallemuun.nl klik hier

Voor een fotoverslag op Breman.net klik hier

Museum
SVOG