Foto van ingang haven Genemuiden ter hoogte van het veer
Nieuws

Trailer geeft eerste geheimen Genemuider Bodem prijs

De documentaire over de baggerwerkzaamheden in de Binnenhaven is klaar. Stichting Vrienden van Oud Genemuiden wacht met de presentatie tot het Historisch Centrum de deuren weer mag openen. Producent Podcastmeesters heeft ondertussen wel de trailer voor de documentaire vrijgegeven.

Voor de kerstvakantie onderging de binnenhaven een tijdelijke metamorfose. Alle boten en steigers verdwenen uit het water en daarvoor terug kwamen grote baggerboten. Die baggerden de binnenhaven uit als start van de grote renovatie van dit centrumgebied. Het gebied rondom de haven wordt omgetoverd tot een vernieuwd verblijfsgebied.

Het Genemuider bedrijf Tebezo voerde de vrijkomende bagger van naar slibdepot IJseloog in het Ketelmeer. Vrijwilligers van Stichting Vrienden van Oud Genemuiden ontfermden zich daarna over mogelijke vondsten tussen de bagger.

Volgens de stichting zijn materialen en attributen met een verhaal naar boven gekomen. Of ze van historische waarde zijn, moet uit onderzoek blijken dat nog volop aan de gang is. De stichting verwacht de resultaten pas in het voorjaar. De kans op historische vondsten lijkt niet heel groot, omdat de haven zestig jaar geleden ook een keer is uitgebaggerd.

Stichting Vrienden van Oud Genemuiden exposeert de vondsten binnenkort in het Historisch Centrum. Daar vertoont de stichting dan ook de documentaire van Podcastmeesters. Deze ‘Geschiedenis van de Genemuider Bodem’ bevat onder meer 3D-beelden van de bodem van de binnenhaven. Ook volgen de makers de baggeractiviteiten en het speurwerk van de Vrienden van Oud Genemuiden. 

Museum
SVOG