Historisch Centrum Genemuiden

Opening expositie ‘Het bestuur van Genemuiden’ met in het middelpunt de ‘Raadstafel’ uit 1645

8    7

“Historisch moment”, zegt Gert Jan Westhoff als oud-burgemeester Rietkerk van Genemuiden en burgemeester Bilder van Zwartewaterland een teug wijn uit een oude drinkhoorn nemen. “Het is misschien wel voor het eerst sinds 1842 dat iemand hier een slok wijn uit drinkt”, aldus de historicus. Met de teug openden de burgemeesters de tentoonstelling over het bestuur van Genemuiden door de jaren heen.

In een vol Historisch Centrum Genemuiden opende voorzitter Sijm van Lente de openingsbijeenkomst namens de jubilerende Stichting Vrienden van Oud Genemuiden. Tussen de sprekers door klinkt muziek uit de Gouden Eeuw: Jan Rutger Voorhorst bespeelt een spinet.

Gert-Jan Westhoff vertelt over het pronkstuk van die expositie: de oude Raadstafel met wapen van de stad Genemuiden uit 1645. Al sinds 1975 zijn pogingen ondernomen om de tafel tijdelijk naar Genemuiden te krijgen. De hoop was al opgegeven toen Westhoff in aanraking kwam met perkamentmaker Timmerman, die contacten heeft binnen het Rijksmuseum. Via hem drong Westhoff wel door tot de directie en kon de tafel uiteindelijk naar Genemuiden komen.

Je zou er een boek over kunnen schrijven en dat heeft Westhoff ook gedaan, maar dan vooral over de speciale tafel. Het 66 pagina’s tellende boekje met de titel ‘Renaissance tafel Genemuiden’ is te koop. Vanaf zaterdag kan het publiek de nieuwe expositie in het Historisch Centrum bekijken. Een voorwaarde van het Rijksmuseum overigens, onthulde de historicus. De oude raadstafel moest onderdeel worden van een evenement.

Zo is de tafel bijna terug op de plek waar hij honderden jaren terug al stond. Het raadhuis stond toen op de parkeerplaatsen tegenover het Historisch Centrum. Later verhuisde de tafel mee naar de Langestraat. Een vraag is hoe hij de grote stadsbrand van 1868 doorstond waarbij het stadhuis en alles er omheen werd verslonden. Uiteindelijk verkocht de gemeente het meubelstuk in 1895 aan een rijke familie. Westhoff spoorde een nazaat op. “Wij mogen de tafel nu alleen met witte handschoenen aanraken, maar zij vertelde dat ze er huiswerk aan heeft gemaakt en dat de familie gewoon aan deze tafel at.”

14

Museum
SVOG