Historisch Centrum Genemuiden

Travalje van de smeden Blom bij de Oudheidkamer

Tijdens Genemusiment worden bij de Oudheidkamer paarden beslagen en is de oude travalje of hoefstal uit de smederij van Jan Willem Blom te zien. (Een travalje of hoefstal is een houten stellage waarin vroeger (trek)paarden werden beslagen.)

In 1948 worden de woningen aan de Markt verbouwd tot smederij voor smid Age Blom. Uit de voormalige smederij van Roelof Breman (waar nu Flier is gevestigd) werd een hoefstal geïnstalleerd. Tevens werd er voor de toegang tot de hoefstal een dubbele deur met een beweegbaar bovenlicht (raam boven de deuren) gemaakt, zodat de paarden gemakkelijk in de hoefstal komen komen. 

IMG_4091   IMG_4101

Het beslaan van paarden (in de hoefstal) was een hele klus, aldus Blom. De smid kende de paarden en sommige daarvan waren lang niet mak. Na veel ‘getouwtrek’ kwamen deze dan uiteindelijk in de smederij waarna het hoefsmeden begon.

Rond 1982 werden de laatste paarden beslagen in de hoefstal van Blom, hierna deed Blom alleen (sier)smeedwerk.

De hoefstal werd op 21 november 2009 uit de smederij gehaald door vrijwilligers van de Stichting Vrienden van oud Genemuiden.

In de eerste instantie was het plan om tijdens Genemusiment paarden te beslaan in de hoefstal. De meeste paarden zijn tegenwoordig echter geen hoefstal meer gewend, waardoor het door hoefsmid Kwakkel werd afgeraden de hoefstal te gebruiken. De paarden zullen dus bij de hoefstal worden beslagen en niet erin.

Museum
SVOG